Logo De Gouden Berg - Webdesign - Zoekmachine Optimalisatie - Webdesign

De semantische HTML code

Wat is HTML ?

HTML is de code in de browser vertaald wordt naar hetgeen dat we zien, het webdesign. Feitelijk is HTML geen programma taal maar een opmaak conventie. HTML is opgebouwd uit tags waarbij iedere tag zijn eigen functie heeft. Teksten plaatsen we binnen de <p> (paragraph) tag en de belangrijkste kop binnen de <h1> (header) tag. De belangrijkste tag is de <title> tag, deze geeft het onderwerp van de pagina weer. Deze tag wordt binnen zoekmachines weergegeven als de URL naar uw pagina. Semantiek vertelt ons iets over de betekenis van woorden en woordgroepen.  We willen echter wel dat onze site er professioneel uit ziet. Ten behoeve van het webdesign maken we de opmaak van de tags extern middels CSS. Middels een stylesheet wordt de opmaak van de tags bepaald.

De semantische code en webbrowsers

De semantische code heeft betrekking op de weergave van een website in verschillende browsers. Om bij het ontwerp de semantische code als uitgangspunt te nemen zal de site er in nagenoeg alle browsers er goed uit zien.  Was vroeger de Internet Explorer de absolute alleenheerser, tegenwoordig hebben de Mozilla Firefox, Apple Safari, Google Chrome een aanzienlijk marktaandeel. Het is mogelijk dat uw site er goed uit ziet in deze browsers met incorrecte semantische code. Maar wat als er een nieuwe versie komt, het is dan goed mogelijk dat de opmaak enigszins verstoord raakt.

Semantiek en zoekmachines

Semantiek vertelt ons iets over de betekenis van woorden en woordgroepen. Door het juist toepassen van de semantische code kan een zoekmachine makkelijk bepalen wat het onderwerp van uw site is. Ook heeft correcte code te maken met indexeerbaarheid. Als een website niet indexeerbaar is zal deze nooit terugkomen in de zoekresultaten, al is de website nog zo mooi.

Het W3C

Het World Wide Web Consortium (W3C) is een internationale community waarin organisaties, medewerkers, en het publiek samen werken om webstandaarden te ontwikkelen. Geleid door Web uitvinder Tim Berners-Lee en CEO Jeffrey Jaffe. De 300+ organisaties die lid zijn worden onder andere vertegenwoordigt door; Google, Microsoft, Apple, Mozilla en andere prominente internet technologie bedrijven. Door strikt gebruik van de semantische code wordt de continuïteit van uw internet project gewaarborgd. Middels de W3C validation service kunt u testen of uw website aan de standaard voldoet. (URL ingeven en een volledig rapport verschijnt na een klik)

De toekomst van semantiek

In de toekomst kan semantiek een belangrijke rol gaan spelen. Op dit moment spelen binnen de verschillende zoekmachine's woorden de hoofdrol. Zoeken binnen afbeeldingen, nieuw's, blog's ed. kan beschouwd worden als een vorm van semantiek. Wat als andere factoren, denk hierbij aan bedrijfseigenschappen, een rol gaan spelen. Dat zou het mogelijk maken om bijvoorbeeld te zoeken naar een product en vervolgens de resultaten filteren naar fabrikant, leverancier, exporteur. Dit is een mogelijke ontwikkeling die door B2B bedrijven gevolgd moet worden. Semantiek zou het in deze voor inkopers mogelijk maken met een paar handelingen longlists van leveranciers te genereren. Bottleneck zou de volledigheid van de databases van de verschillende zoekmachine's kunnen zijn. Technologische ontwikkelingen zouden dit gebrek op termijn kunnen opheffen.

Goed Webdesign

Goed  webdesign heeft dus alles te maken met correcte code. Een webdesign kan nog zo mooi zijn maar als de semantische code niet correct is heeft het project geen toekomst. U zult bezoekers wegjagen door ongewenste effecten in de verschillende browsers. Veel bezoekers worden gemist omdat de zoekmachines uw website niet correct kunnen indexeren. Ga voor kwaliteit en ga in zee met De Gouden Berg voor een duurzaam webdesign.

 

 

De Gouden Berg
Pasveldweg 1a
5825 CD Overloon

De-Gouden-Berg.nl
jan@de-gouden-berg.nl
+31-614387287

W3C - Webdesign W3C gevalideerd